Mūsų kontaktai   📞  867697376    📞 867093609    ✉️  info@juodsiliumedelynas.lt

Mūsų kontaktai   📞  867697376    📞 867093609    ✉️  info@juodsiliumedelynas.lt

Parduodame_putino_sodinukus

Paprastojo putino vaisių, žievės ir žiedų paklausa vis auga. Natūraliose augimvietėse šis augalas nėra aptinkamas ištisiniais sąžalynais, todėl žaliavos paruošos negali atitikti realios paklausos. Vienintelė išeitis – naujų produktyvių veislių auginimas plantacijose.

Paprastasis putinas (Viburnum opulus L.) – vertingas maistinis, vaistinis ir dekoratyvus augalas. Jo vaisiai nuo seno vartojami kulinarijoje (pyragų įdarams, kisieliams, padažams), Rusijoje ir Ukrainoje putinų vaisiai dedami į vaisių ir daržovių konservus, vartojami gėrimų gamyboje. Vaisiai ir žiedai (su medumi, cuk­raus sirupu, trauktinių pavidalu, taip pat sultys) vartojami liaudies medicinoje nuo neurozių, kraujagyslių spazmų, sergant hipertonine liga, esant aterosklerozei. Jie mažina karščiavimą, skatina prakaitavimą, gerina atsikosėjimą, pasižymi ir priešuždegiminiu poveikiu. Didelį medikų susidomėjimą putino preparatais galima paaiškinti tuo, kad putino žievėje, lapuose, vaisiuose ir žieduose yra cheminių medžiagų, kurios turi širdies ritmą reguliuojančių savybių, būdingų žinomam vaistiniam augalui – rusmenei (Digitalis L.). Medicininėje literatūroje jau yra duomenų apie putino vaisių ir iš jų išskiriamų medžiagų panaudojimą piktybiniams augliams gydyti. Putinų šaknų žievė naudojama homeopatinių vaistų gamyboje.

Paprastasis putinas – sausmedinių (Caprifoliaceae) šeimos augalas. Viburnum L. gentyje priskaičiuojama iki 200 rūšių. Paprastojo putino natūralus arealas apima beveik visą Europą, didelę Azijos dalį, Šiaurės Ameriką. Jis labai plačiai paplitęs Vakarų ir Rytų Sibire, Tian-Šanio ir Kaukazo kalnuose. Tolimuosiuose Rytuose plačiai paplitusi kita putino rūšis su valgomais vaisiais – Seržento putinas (V. sargentii), kuris morfologiškai yra labai panašus į paprastąjį putiną. Šiaurės Amerikoje populiarus triskiautis putinas (V. trilobum), kurį kai kurie mokslininkai laiko tik paprastojo putino porūšiu.

Paprastasis putinas – krūmas, užaugantis iki 4–5 m aukščio. Šakų žievė padengta rusvai pilka suskeldėjančia žieve. Jaunų ūglių žievė būna lygi. Lapai 3–5- skiaučiai, 5–10 cm ilgio, lapalakščio viršutinė dalis yra tamsiai žalia, plika, o apatinė – šviesiai žalia, su plaukuotomis gyslomis. Lapų išsidėstymas yra priešinis, lapkočiai turi du siūliškus prielapius. Paprastojo putino žiedynas – skėčio pavidalo šluotelė, kurios skersmuo siekia 5–10 cm. Kraštiniai žiedyno žiedeliai visuomet sterilūs, balti, turi po 5 vainiklapius. Kiti žiedai balti arba rausvi, labai smulkūs – maždaug 5 mm skersmens, iš jų po apdulkinimo išsivysto vaisiai. Žiedai stipriai kvepia, pritraukia bites ir kitus vabzdžius. Todėl putinas laikomas dar ir medingu augalu.

Krūmai mėgsta drėgnas vietas

Vaisius – sultingas, ryškiai raudonas kaulavaisis, kurio kauliukas plokščias. Paprastieji putinai dekoratyviai atrodo žydėjimo metu, nokstant vaisiams ir rudenį, kai lapai nusispalvina rausvais atspalviais. Todėl šis sodo augalas yra vertinamas kaip dekoratyvus, tinka įvairioms teritorijoms apželdinti, formuojant dekoratyvių augalų grupes. Taip pat gali būti sodinamas miško parkuose kaip pomiškis.

Putinams auginti tinka derlingi ­priemolio dirvožemiai, plotai, kuriuose laikosi drėgmė. Ypač gerai krūmai auga vietose su pratekančiu vandeniu. Putinus galima auginti, kur dėl blogo nuotakumo ir įmirkimo vyko velėninių dirvožemių glėjėjimas ir susiformavo velėniniai glėjiniai dirvožemiai. Jie sudaro apie 20 proc. Lietuvos teritorijos. Dauguma tokių dirvožemių yra išsidėstę Vidurio ir Šiaurės Lietuvoje. Čia išsiskiria šlapesni, iki šiol dažniausiai naudojami pievoms bei ganykloms, ir mažiau šlapi, tinkami ir kai kuriems kultūriniams augalams auginti, dirvožemiai.

Vienoje vietoje – 50 metų

Putinai – ilgaamžiai augalai, vienoje vietoje gali būti auginami 40–50 metų. Augalai plantacijoje sodinami rudenį arba pavasarį. Dirva prieš sodinimą giliai suariama. Rekomenduojama sodinti kelias veisles, nes šiuo metu Lietuvoje auginamos ir dauginamos veislės nepasižymi savidulkiškumu, išskyrus veislę Šukšinskaja, kuri laikoma iš dalies savidulke. Prastai dera atskirai auginami Zarnica, Krasnaja Grozd bei Souzga veislių augalai. Kadangi derantys krūmai yra augūs ir vešlūs, sodinama 4 m atstumais tarp eilių bei 3–4 m atstumais tarp augalų. Sodinukai sodinami į 0,4–0,5 m gylio ir 1,0 m skersmens duobes. Dvimečiai sodinukai yra visiškai tinkami sodinti į nuolatinę vietą: jie jau žydi ir suformuoja po 2–3 kekes vaisių. Dėl didelio ištvermingumo žiemą putinų sodinukai į plantaciją jau gali būti sodinami antrųjų metų rudenį arba trečiaisiais metais pavasarį.

Atstumai tarp augalų priklauso nuo to, kokios plantacijos priežiūrai pasirenkamos priemonės, kiek turima sodinamosios medžiagos. Septynerių-aštuonerių metų amžiaus putinų krūmai pasiekia maksimalų derėjimą, vėliau jų derlius gali svyruoti, priklausomai nuo taikomų agrotechninių priemonių ir vyraujančių klimato sąlygų. Įvertinus Kauno botanikos sode auginamų paprastojo putino veislių ir klonų produktyvumą, kaip produktyviausias galima išskirti Krasnaja Grozd, Leningradskaja Otbornaja, Zarnica veisles, saldžiavaisę paprastojo putino formą P1.

Derlius – iki 9 tonų iš hektaro

Priklausomai nuo krūmų skaičiaus, iš hektaro šių veislių plantacijos galima surinkti iki 9 000 kg vaisių. Veislė Šukšinskaja pasižymi labai geru vaisių skoniu, tačiau jos produktyvumas nėra didelis (2 000–3 000 kg/ha). Kekių skaičius, užmegztų vaisių kiekis – pagrindiniai kriterijai, charakterizuojantys putinų veislių ir klonų derlingumą. Įvairiais metais putinų krūmų derlius, priklausomai nuo veislės, rūšies ar klono, gali svyruoti nuo 6 iki 15 kilogramų. Mūsų tyrimų duomenimis, vidutinis daugiametis putinų vaisių derlius nuo krūmo siekia 7,3 kg.

Putinų vaisių dydis irgi yra labai svarbus rodiklis. Stambiausiais vaisiais aiškiai išsiskiria vidutinio ankstyvumo putinai Upninkai, Leningradskaja Otbornaja ir Kijevskaja Sadovaja.

Vaisiuose – daugybė vertingų medžiagų

Paprastojo putino veislės ir klonai vaisiuose sukaupia ne tik askorbo rūgšties, karotinoidų, bet ir kitų antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų: antocianinų, flavonolių. Juose aptinkama nuo 7,9 iki 16,3 mg/100 g benzoinės rūgšties. Šios rūgšties yra spanguolių, bruknių uogose, kurios pasižymi stipriu antiseptiniu poveikiu: uogos, turinčios benzoinės rūgšties, ilgai laikosi šviežios, gaminant įvairius gaminius sunaudojama žymiai mažiau kitų konservuojančių medžiagų.

Putinų veislės ir klonai sukaupia nuo 732,6 mg/100g (Souzga) iki 1501,8 mg/ 100 g (V. sargentii) fenolinių junginių. Daug fenolinių junginių yra ir vietinės kilmės, t. y. Lietuvoje atrinktų laukinių paprastojo putino klonų vaisiuose. Fenolinių junginių yra daugelyje augalų (daržovėse, vaisiuose, uogose), kuriuos žmogus vartoja maistui. Tačiau jų kiekiai labai įvairuoja. Šie junginiai slopina laisvųjų radikalų susidarymą, nustatytas jų priešvėžinis veikimas, žinomi biocheminiai mechanizmai, kurie gali turėti įtakos ląstelių dauginimuisi. Tai patvirtina jų svarbą žmogaus mitybai ir ligų prevencijai. Atlikti tyrimai rodo, kad putinų vaisiuose susikaupia daugiau fenolinių junginių, negu šiuo požiūriu itin vertinamose spanguolėse (300–500 mg/100 g).

Antocianinų kiekiai putino vaisiuose svyruoja nuo 23,21 mg/100 g iki 49,93 mg/100 g. Didesniais antocianinų kiekiais pasižymi paprastojo putino saldžiavaisė forma P1 (40,75 mg/100 g), veislė Zarnica (39,08 mg/100 g). Putinų vaisių antocianinai sudaro tik 1,8–5,2 proc. bendro fenolių kiekio. Antocianinų putinų vaisiuose yra daug mažiau negu spanguolėse (60–250 mg/100 g), juoduosiuose serbentuose (400–700 mg/100 g). Antocianinai yra labai stiprūs antioksidantai, stabilizuoja kraujagyslių sieneles, pagerina kolageno ir elastino sintezę.

Putinų vaisiuose nustatyti biologiškai aktyvūs junginiai – stiprūs antioksidantai. Antioksidacinės apsaugos sistemos žmogaus ląstelėje yra svarbios, saugant jas nuo kenksmingų laisvųjų radikalų. Nors oksidacinis stresas ląstelėse susijęs su normaliais fiziologiniais procesais ir aplinkos poveikiu, jis ryškiausiai pasireiškia sergant uždegiminėmis, lėtinėmis ligomis: ateroskleroze, vėžiu, katarakta, reumatoidiniu artritu. Oksidacinis stresas – viena iš organizmo senėjimo priežasčių. Todėl antioksidantai yra labai reikšmingas mitybos komponentas. Putino vaisiai – puiki žaliava ne tik medicinos, bet ir maisto pramonei.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *